7 tips om een blaasontsteking te voorkomen

Als je een maal een blaasontsteking aan de lijve hebt ondervonden, dan ben je er wel klaar mee. Niets zo vervelend als moeten plassen, maar eigenlijk niet durven omdat het pijnlijk is. Je hebt aandrang maar je weet dat er een klein beetje uitkomt. We hebben 7 tips voor je verzameld om de oorzaak van dit ongemak te voorkomen.

7 tips oorzaak blaasontsteking voorkomenTip 1: Drink voldoende
Tip 2: Plas op tijd
Tip 3: Plas na het vrijen
Tip 4: Gebruik geen zeep
Tip 5: Draag katoenen ondergoed
Tip 6: Zorg voor warme voeten
Tip 7: 
Drink Buchu thee

  • Drink voldoende. Door voldoende te drinken komt er regelmatig urine in de blaas en wordt de drang om te plassen groter. Door te plassen wordt de blaas schoongespoeld. Voldoende drinken is een relatief begrip. Volgens de geleerden is dit 1,5 tot 2 liter per dag. Hierbij mag ook thee, koffie, alcoholische dranken worden meegerekend. Let wel dat koffie en alcohol een vochtafdrijvend effect hebben. Dit zorgt ervoor dat de nieren te weinig voorurine teruggeven aan het bloed en dat je feitelijk uitdroogt. Dus neem af en toe ook een glas water. Een van de redenen waarom je in Italië altijd een klein glaasje water bij je kopje koffie krijgt. De tweede reden is om je mond schoon te spoelen voor je de koffie drinkt 🙂
  • Houdt je plas nooit op. Dit geldt voor vrouwen, maar vooral voor mannen. De kans op een vergroting van de prostaat neemt aanzienlijk toe, waardoor het volledig leegplassen van de blaas alleen maar lastiger wordt. Het volledig leeg plassen is ook belangrijk, dit voorkomt dat er urine (en eventuele bacteriën) in de blaas achterblijft. Een mooie bron voor een infectie. Ook hier weer wat extra aandacht voor de mannen. Ga zittend (als het kan) plassen. Op de eerste plaats kun je dan beter ontspannen, zodat je blaas volledig leeg kan plassen is. Ten tweede is het hygiënischer, niet geheel onbelangrijk bij een blaasontsteking. Ten derde, de dames zullen je (terecht) dankbaar zijn.
  • Ga plassen na het vrijen. Eventuele schadelijke bacteriën worden dan direct weggespoeld. Een blaasontsteking die constant terugkomt na het vrijen, noemen we ook wel een Honeymoon cystitis. Waarschijnlijk omdat vrouwen regelmatig last van een blaasontsteking hadden, tijdens en na de wittebroodsweken, door de verhoogde seksuele activiteit. Een goede hygiëne – voor beide partners – kan ook veel kwaad voorkomen. Ook hier geld weer dat het voor mannen ook verstandig is om na het vrijen te gaan plassen en wassen. In 80 procent van alle blaasontstekingen is de oorzaak sex.
  • Gebruik zo weinig zeep als mogelijk. Zeep heeft een negatief effect op de PH-waarde met andere woorden een verstoring van de zuurgraad. Deze verkeerde zuurgraad kan een veroorzaker zijn van een blaasontsteking. Pas ook op met de vaginale douches (schede spoeling). Een normale, gezonde vrouw heeft geen spoeling nodig. De sterke chemicaliën die in de doucheoplossing zitten, kunnen de cellen in de wand van de vagina beschadigen. Bovendien worden dan de goedaardige bacteriën, die er juist voor zorgen dat er geen infecties kunnen optreden, weggespoeld en wordt zo de zelfreinigende functie van de vagina gestopt.
  • Draag katoenen ondergoed. Kunststof (nylon panties) ondergoed zorgt voor een broeierige omgeving waar bacteriën zich prettig in voelen. Katoenen ondergoed (niet te strak) zorgt ervoor dat het lichaam kan ‘ademen’. Dit werkt positief op (ja daar is ie alweer) de zuurgraad van de genitaliën.
  • Vermijd koude voeten. Op je sokjes of blote voeten over een koude vloer lopen, zorgt voor snel afkoelen van het lichaam. In principe is kou geen veroorzaker van een blaasontsteking, maar door kou vernauwen de bloedvaten en zorgen daardoor een hogere bloeddruk. De nieren compenseren dat door meer water uit het bloed te halen. Gevolg is een toename van de urine. Door de vernauwing van de bloedvaten is er ook een verminderde doorbloeding. Een minder goed doorbloede blaaswand heeft meer moeite met een beginnende infectie dan een goed doorbloede blaaswand. Denk je een blaasontsteking te hebben kleed je dan ook warm aan. Zorg wel dat het met natuurlijke materialen gebeurt.
  • Drink Buchu thee. Door Buchu te drinken verzeker je jezelf van voldoende vloeistof. Buchu bevat geen cafeïne of theïne. Buchu is ontstekingsremmend. Dit heeft als voordeel dat de ontstekingsremmende werking de ontsteking al aanpakt voordat het echt goed van start kan gaan. Ook in de nauwe kanaaltjes van de prostaat waar een normale antibiotica weinig kan betekenen heeft een positief effect. Buchu is niet voor niets door de keuringsraad KOAG/KAG gecertificeerd als een middel dat een positief milieu in de urinewegen en blaas ondersteunt.
    Drink vier kopjes Buchu thee per dag bij een blaasontsteking. Één kopje Buchu per dag als onderhoudsdosering.
  • Bonus tip.
    Krijg je koorts neem dan altijd contact op met je huisarts!
Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *