Water is leven

We kunnen het ons niet voorstellen, nadenken over wat we met water doen. Wij draaien een kraan open en voila daar is het; heerlijk fris helder drinkwater. Wij gebruiken het om te drinken, te douchen (wassen), de afwas te doen en het toilet door te spoelen. Hier en daar zijn er wat discussie of we niet het gebruik van vuil water (regenwater) moeten stimuleren voor het doorspoelen van het toilet. In Zuid Afrika is dit sinds een jaar of 3 nu serieus anders. Kaapstad stond dit jaar kandidaat om de eerste wereldstad te worden die onvoldoende drinkwater zou hebben voor haar inwoners. D-day was 21 april, gelukkig is dit door de zuidafrikaanse regering weer bijgesteld. De regen zou tussen April en Augustus weer Moeten vallen. Moeten in dit geval met een hoofdletter M, anders ziet het er voor 2019 nog slechter uit.

Het Zuiden van Zuid Afrika heeft te kampen met een aantal winters met weinig regenval. Deze regenval is van levensbelang voor boeren, maar ook voor de inwoners van Kaapstad en de omliggende steden. In de West-Kaap liggen een aantal dammen die de bewoners en de boeren moeten voorzien van drinkwater en irrigatiewater. De regen zorgde er tot 2014 voor dat er voldoende water was voor allen bewoners en agrariërs. In 2015 was er voor het eerst te weinig regen en in 2016 en 2017 werd het er niet beter op. Sommige van de dammen hebben nog maar 17% van de hoeveelheid die er in zou moeten zitten. Bekijk de video over de waterstand in een aantal dammen. Ik weet dat de muziek een beetje dramatisch is, maar de ernst van de situatie doet mij toch af en toe iets wegslikken. De video duurt 2 minuten.

Boeren in de regio (wijn, citrus maar ook Rooibos en Buchu) mogen nog maar om de dag irrigeren. De boeren die besloten hebben om biologisch te gaan werken halen door hun goede manieren van irrigeren (druppelsystemen) nog een oogst met een rendement van 80 procent (t.o.v 2015). Boeren die conventioneel werken slechts 20-30 procent. Skimmelberg in Clanwilliam heeft velen jaren geleden besloten om biologisch te gaan verbouwen. Dit was een juiste beslissing in vele opzichten. Niet alleen goed voor de natuur en het milieu, maar het zorgde er ook voor dat met het schaarse water er voldoende geoogst kon worden om de mensen in hun gemeenschap van werk te blijven voorzien.

Bewoners van Kaapstad moet het doen met 50 liter water per persoon per dag. Dat is wat een Nederlander (gemiddeld) per douchebeurt verbruikt (bron waterbedrijf Groningen) en dan heb ik het nog niet over het toilet doortrekken en alle andere dingen. Wij zitten gemiddeld op 121 liter per persoon per dag. Elke keer dat ik terug ben uit Zuid Afrika en eens lekker onder de douche sta, schaam ik mij een beetje. In Kaapstad zet je de douchekraan open en stapt eronder, best fris, je zorgt dat je haren en lijf nat zijn en dicht gaat de kraan. Alles insoppen en daarna afspoelen. Als je heel efficient bent 1 minuut of te wel 8,7 liter. Kleine en grote boodschap (yellow or brown). Yellow wordt niet meer doorgetrokken, brown uiteraard wel. Het meest efficiënte is brown over yellow. De gemiddelde zuidafrikaanse man wast zijn handen niet na het plassen. de keren dat ik daar mijn onvrede over uitsprak naar mijn vrouw zijn ontelbaar, ik snap nu waarom, weer een dikke liter. Overigens, na het douchen is dit ongeveer het schoonste plekje van het mannelijke lichaam :). Een schone onderbroek en daar overheen een (schone) broek, hoe kan dat nu vies worden.

Helaas kunnen we Afrika niet helpen, maar ik hoop dat we door dit artikel ons een beetje bewustere worden van het kostbare water en hoe gemakkelijk we daar mee om gaan.

Morgen waarschijnlijk weer regen

Update juli 2018
Inmiddels is er in een weekend ruim 90 mm regen gevallen. Dat is enorm veel en de meeste bekkens zijn daardoor tot (soms meer dan) de helft gevuld. Dat is heel erg fijn al was het beter voor de grond en de gewassen geweest als deze hoeveelheid in een aantal weken was gevallen. Maar men is enorm opgelucht, al blijven de waterbeperkende regels wel van kracht. Een zwaluw, maakt nog geen zomer.

 

Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wij sturen u, maximaal 1 maal per maand, een email nieuwsbrief met hierin informatie over (nieuwe) producten of toepassingen. U kunt zich te allen tijde weer, zonder opgaaf van reden, weer uitschrijven.
We houden uw gegevens prive en delen dat alleen met partijen die uw gegevens nodig hebben om onze service mogelijk te maken. Bekijk onze pagina Privacy Policy voor meer informatie.
Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *