De originele vraag die mij gesteld werd, was; ‘Waarom plassen we vaker als we het koud hebben’
We kennen allemaal het verschijnsel dat de aders dikker worden zodra we het warm krijgen, een natuurlijke reactie van het lichaam om het lichaam af te laten koelen. Het omgekeerde gebeurd wanneer we het koud krijgen. De bloedvaten vernauwen zich, vooral de haarvaten, en gaan wat dieper in het lichaam liggen. Doordat de vaten zich vernauwen, stijgt de bloeddruk. Deze stijging is niet verontrustend, maar het lichaam zal hier wel op reageren. We moeten plassen
De nieren hebben naast de functie om het bloed te reinigen van afvalstoffen, nog een taak. Namelijk het (mede) regelen van de bloeddruk. Dit doen ze door tijdens het filterproces meer of minder water terug te geven aan het bloed. Als je bloeddruk stijgt dan geven de nieren minder water terug aan het bloed. Je bloeddruk daalt omdat er minder water in je bloed zit. Dat water dat uit het bloed gehaald wordt wordt aan de urine meegegeven. Je produceert dus meer urine en moet vaker plassen. Je urine is dan vaak licht van kleur. Als je bloeddruk daalt dan geven de nieren meer water terug aan het bloed. Het bloedvolume neemt daardoor toe en je bloeddruk stijgt. Je produceert dan minder urine.
Dit proces produceert ongeveer 150 liter zogenaamde voorurine per 24 uur. Gelukkig hoeven we dat niet allemaal uit te plassen. Het hormoon ADH (Anti Diuretisch Hormoon) reguleert dit. Het merendeel wordt teruggegeven aan het lichaam.
Terug naar de duikers. Hier treedt het verschijnsel dubbel op. Het water, ook al is het tropisch water, koelt het lichaam snel af. De bloedvaten vernauwen zich en de bloeddruk stijgt. Daarbij komt dat de druk op het lichaam toeneemt naarmate men dieper duikt. Die druk om het lichaam zorgt ook voor een verhoging van de bloeddruk. Daarom plast een duiker altijd in het pak en is het zo belangrijk dat men voor en na de duik veel water drinkt.
Ik heb inmiddels een eigen pak gekocht. Plast veel lekkerder.
Leuk verhaal. Ik ben zelf duiker en herken het probleem. Gelukkig gaan we altijd douchen na een duik 🙂
Zou wel eens willen weten waarom je van bier ook zo vaak moet plassen.
Groet
Cees
PS. Ik geniet elke dag van juyllie thee Dat heeft in ieder geval een plasprobleem opgelost 🙂
Beste Cees,
Het zal aan de ene kant met de hoeveelheid bier te maken hebben, maar er is nog een hormoon dat meespeelt en die door alcohol min of meer wordt uitgeschakeld. Ik vind het een leuke vraag en zal daar in een nieuwe blog op terugkomen.
Groet
Hans
Ik dacht dat het een broodje aapverhaal was, duikers die in hun duikpak plassen. Mijn vriend wil mij aan het duiken krijgen. Als het zover is, zal ik ook zorgen voor een eigen duikpak.
Hallo Natalie, Dank voor je reactie. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander, maar het merendeel zal hier last van hebben. Een eigen pak is altijd prettiger. Je moet er in ieder geval het duiken niet voor laten. Dat blijft een mooie ervaring. Geniet van je eerste (gezamenlijke) duik.