Hoe ontstaat een blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt meestal door bacteriën veroorzaakt. Vaak zijn het bacteriën die in de darmen leven en via de urinebuis de blaas binnenkomen. Normaal gesproken raken we die bacteriën kwijt doordat ze weggespoeld worden tijden het plassen. Maar soms, als we niet genoeg uitplassen, blijft er wat achter. Ook kan een blokkade er voor zorgen dat is het volledig uitplassen moeilijker wordt. Een blokkade kan bijvoorbeeld een niersteen zijn of een vergrote prostaat. Ook suikerziekte of een seksueel overdraagbare aandoening kan de oorzaak van een blaasontsteking zijn. De meest voorkomende veroorzaker is echter de Escherichia coli (E. coli) bacterie.

Blaasontsteking drink veelAls we alles opsommen dan kunnen dit de oorzaken zijn van een blaasontsteking:
– infectie met een darmbacterie (E. coli)
– seks of een seksueel overdraagbare ziekte (SOA)
– nierstenen
– vergroting van de prostaat
– hygiene
– te weinig drinken

Laten we de meest voorkomende eens doornemen

Infectie met de E-coli bacterie.
Dit is de meeste voorkomende oorzaak van een blaasontsteking. Escherichia coli of E. coli is een groep bacteriën die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. In de dikke darm is E. coli nuttig, omdat hij uitgroei van andere schadelijke bacteriën voorkomt. Buiten de darm is het echter een gemeen beestje dat via de urineleider naar de blaas toe kan om daar een infectie te veroorzaken.

De afstand tussen de anus, de vagina en de ingang van de plasbuis is bij vrouwen klein. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker in de vagina of de plasbuis komen. Als ze via de plasbuis de blaas bereiken, groeit het aantal bacteriën zeer snel. Ze hechten zich aan de blaaswand waardoor die gaat ontsteken. Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen, hierdoor is de kans op een blaasontsteking groter bij een vrouw groter dan bij een man.

Seks of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA)
Nu niet gelijk celibatair gaan leven. Tijdens de seks kunnen bacteriën door de beweging gemakkelijker in de plasbuis terechtkomen. Het maakt daarvoor niet uit of je een condoom gebruikt of niet. Soms moet je gewoon wennen aan de bacteriën van de nieuwe partner. Wisselende contacten maken de kans op een blaasontsteking dus alleen maar groter. Ook heb je in het begin van een relatie soms meer en heftigere seks. De condoom werkt uiteraard wel preventief bij het voorkomen van een blaasontsteking door een SOA. De blaasontsteking wordt dan voornamelijk veroorzaakt door Chlamydia. Voor vrouwen is er moeilijk een onderscheid te maken in symptomen. Raadpleeg bij een vermoeden aan Chlamydia dan voor de zekerheid even een arts.

Nierstenen
Een blokkade van de urinewegen, door bijvoorbeeld een niersteen, kan zorgen voor het moeilijk of onvolledig legen van de blaas. Het gevolg hiervan is dat er urine achterblijft in de blaas, waardoor de bacteriën vrij spel krijgen en zich snel kunnen vermenigvuldigen.

Diabetes
Mensen met suikerziekte krijgen gemakkelijker een blaasontsteking. Uit onderzoek (Prof. dr. A. Hoepelman) is gebleken dat de bacterie zich 3 maal beter aan de blaaswand kan hechten dan bij een persoon zonder suikerziekte. Ook hebben de witte bloedlichaampjes meer moeite om op de plek van bestemming aan te komen.

Prostaat
Net als bij nierstenen zorgt een vergrote prostaat voor een soort van blokkade. Stel je voor dat de prostaat een spons is met kleine kanaaltjes die precies in een rubber bandje past. Bij het ouder worden van de man wordt de prostaat groter, maar dat rubber bandje niet. Het rubber bandje knijpt in feite de kanaaltjes een beetje dicht. De plas komt daardoor bij de man wat moeilijker op gang en de straal is minder krachtig. Het gevolg kan zijn dat er urine in de blaas achterblijft.

Hygiene
Het teveel gebruiken van zeep, shampoos en of de speciale reinigers is af te raden. Overdaad schaadt in dit geval. Wassen met schoon water is feitelijk voldoende. Daarmee blijft ook de Ph waarde op een normaal niveau. Ook kan synthetisch ondergoed voor een broeierige omgeving zorgen waardoor er voor een ideale leefomgeving voor de bacterie wordt gezorgd.

Drinken
We weten allemaal dat we genoeg vocht tot ons moeten nemen. Anderhalf tot twee liter is het algemene advies. Ook als je te weinig drinkt maken de nieren urine aan, de afvalstoffen moeten uiteindelijk toch uit het lichaam. Probleem is echter dat de urine veel langer in de blaas blijft. Het signaal de blaas is vol duurt veel langer. Een mooie omgeving voor een bacterie om zich eens rustig te gaan vermenigvuldigen. Veel drinken zorgt ervoor dat de blaas regelmatig vol is. Door te gaan plassen spoel je de eventuele bacterie weg. Door Buchu thee te drinken maken we gelijk gebruik van de desinfecterende eigenschap en helpen we de blaas om schoon te blijven.

Dit artikel is puur informatief. Denk je een blaasontsteking te hebben, raadpleeg dan je arts!

Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *