Waarom moet je van bier zoveel plassen

veel plassen van bier

Laten we voorop stellen dat als je veel drinkt,  je (normaal gesproken) ook veel moet plassen. Het maakt dan echt niet uit of je water, bier of frisdrank drinkt. Een redelijk normaal mens drinkt zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Dan hebben we het over, water, koffie, thee en andere drankjes. Dat verandert als we een avondje uit gaan. Dan komt er al snel een liter bij (glas of 5). Dit geldt niet alleen voor de bier of frisdrank drinkers, wijndrinkers nemen over het algemeen wel een glaasje water naast de wijn.

 

In mijn blog, Waarom duikers altijd in hun pak plassen, heb ik het gehad over de werking van de nieren en de productie van voorurine. Die voorurine die zo’n 180 liter per dag is bevat heel veel voor het lichaam nuttige stoffen. Het hormoon ADH (Anti Diuretic Hormon) reguleert de teruggave van de voorurine aan het bloed. Uiteindelijk blijft er zo’n 1,5 liter per dag over om uit te plassen. Dit proces wordt terugresorptie genoemd.

Alcohol remt de aanmaak van het hormoon ADH en dus de terugresorptie. Het gevolg is dat er meer vocht in de urine terecht komt en men vaker naar het toilet moet. De alcohol heeft ongeveer een half uur tot een uur nodig voordat het invloed heeft op de aanmaak van ADH. Dat verklaart waarom je er pas last van krijgt nadat je een keer naar het toilet bent geweest. We proberen dat bezoek zo lang mogelijk uit te stellen omdat je weet dat je daarna blijf je lopen.

Blijf je dan doordrinken dan blijf je ook naar het toilet lopen. Wat er feitelijk ook gebeurt is dat je jezelf aan het uitdrogen bent. Je plast namelijk meer uit dan dat je aanvult. Dat merkt je de volgende ochtend als je wakker wordt. Dat noemen we dan nadorst.

Ook cafeïne remt het antidiuretisch hormoon en dus zal je, wanneer je heel veel koffie, zwarte thee of bijvoorbeeld cola drinkt, ook sneller naar het toilet moeten. Dus nog even een paar bakkies sterke koffie, om nuchter(der) te worden, zorgen voor nog meer wandelingen naar het toilet en feitelijke wordt daarmee de nadorst (lees kater) alleen maar vergroot.
De KhoeSan zeggen dat Buchu het effect van uitdrogen vermindert, zodat de gevolgen van uitdroging minder merkbaar zullen zijn. Hoe dit precies werkt weet men niet. Het kan zijn dat Buchu een positief effect heeft op ADH of dat het op andere wijze helpt bij de terugresorptie van de voorurine. Feit blijft dat de kater aanzienlijk vermindert wordt, wat uiteraard geen vrijbrief is om volledig los te gaan.
Zorg voor je gaat slapen dat je vocht aanvult. Twee glazen water is het advies. Je kunt natuurlijk ook een glas Buchu thee drinken en een glas water. Dat zorgt ook voor een rust moment na de drukte van een avondje uit. Je alcohol slaap duurt 4,5 tot 5 uur, daarna zul je waarschijnlijk wakker worden om te plassen. Neem dan eventueel nog een glas water en slaap lekker verder.
Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *