(Maatschappelijk) Verantwoord Ondernemen

Volgens Wikipedia is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet): de triple-P-benadering.
Veel grote bedrijven houden zich er mee bezig. Je telt als bedrijf niet mee als je geen MVO-officer op de loonlijst hebt staan. We zijn daar nog iets te klein voor, maar het houdt ons wel bezig en aangezien we wel eens commentaar krijgen wil ik er toch iets over zeggen.

Waarom schrijf ik nu dit bericht. Heel soms, zo een keer per kwartaal, krijgen we via de mail een opmerking over de manier waarop wij verpakken. Dat kan het doosje zelf zijn, maar ook het opvulmateriaal dat we gebruiken om beschadiging van de pakjes te voorkomen. Standaard gebruiken we kartonnen doosjes en als opvulling pakpapier. Beide is van gerecycled materiaal. Om de verpakking te sluiten, gebruiken we tape van plastic. We geven toe dat plastic niet erg milieu bewust is, maar iets weggooien is dat zeker niet. Ik kom daar later nog op terug.

Als bedrijf krijgen we dagelijks pakketjes binnen van leveranciers. Grote en kleine dozen, gevuld met plastic of papieren opvulmaterialen. Dozen die te beschadigd zijn gaan direct bij het papierafval. De rest bergen we op. Opvulmateriaal wordt gescheiden in plastic en papier. We proberen altijd eerst de oude materialen te gebruiken en als dat op is onze eigen voorraad aan te spreken. Niet alleen de doosjes, maar ook met het vulmateriaal. Bij het vulmateriaal gebruiken we eerst papier. Het kunststof vulmateriaal gebruiken we veelal voor de meer breekbare artikelen, bijvoorbeeld de theepotten, glazen of de diffusers. Hier krijgen we dan ook de meeste kritiek op.

Ik snap dat het niet geheel in overeenstemming is met de biologische pet die we op hebben, maar we steunen de gedachte van David Katz en zijn Plastic Bank. In het kort komt het er op neer dat we bij de bron moeten beginnen. Niet meer plastic maken, maar (her)gebruiken wat we hebben. Dus ja we gebruiken plastic, maar alleen plastic dat al in omloop is en zolang het in omloop blijft komt het niet in het milieu. Al besef ik wel dat dat na ons misschien stopt, en dat is de tweede reden waarom ik dit schrijf. Samen kunnen we iets veranderen. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar elke regenbui begint met die ene druppel, maar blust uiteindelijk de brand.

Afgelopen februari zijn we (Skimmelberg en Buchu Trading) tijdens de BioFach bij een aantal leveranciers geweest van biologische afbreekbare verpakkingsmaterialen. Daarbij doel ik op de Skimmelberg doosjes en de pouches (stazakken) met losse thee, zelfs de etiketten en de inkt is milieuvriendelijk en afbreekbaar. We zijn enthousiast, maar staan nog wel aan het begin.

Terug naar de tape. Zodra onze plastic tape op is, stappen we over op papieren tape. Maar pas als het op is 🙂

PS. De foto is een luchtopname (drone) van Buchu in bloei op de Witelskloof Farm (Skimmelberg)

Update September 2019
Inmiddels gebruiken we tape op papier

Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *