Buchu prijzen

Dit valt onder het kopje vervelend nieuws. Voor mij om te brengen en voor jullie om te lezen. De prijzen zijn in het algemeen gestegen, maar die van de Buchu wel in het bijzonder. Hieronder een korte uitleg, niet om het te verzachten maar wel over de hoe en het waarom Buchu ineens 45% duurder is geworden.

Buchu is nooit goedkoop geweest en de laatste jaren liepen de prijzen gestaag op. Over het algemeen konden we die prijzen redelijk in balans houden. De kiloprijs ging misschien iets omhoog, maar vaak werd dat gecompenseerd met een zwakkere Rand. Zo konden we de Europrijs min of meer gelijk houden. Daar kwam verandering in door een aantal jaren droogte. Voor de kleinere (niet biologische) boeren was het niet meer rendabel om Buchu te telen. Gevolg, minder Buchu terwijl de vraag gelijk blijft. Vooral de Vraag naar Buchu olie is groot. Buchu olie wordt veel gebruikt als een natuurlijke smaakversterker voor fruitsmaken Dus de kiloprijs ging gestaag omhoog.

Skimmelberg had hier minder last van. Zij bewateren de Buchu met druppelinstallaties en niet met water verspillende sprinklerinstallaties. Verder worden er constant nieuwe velden vol geplant met Buchustruiken , ter vervanging van de plantages die er mee stoppen. De eerste twee jaar mag die Buchu niet als biologisch verkocht worden. Het land kan nog pesticiden bevatten en moet dus twee jaar in de zogenaamde transitie. De Buchu is ‘biologisch’ maar wordt dan als ‘gangbaar’ verkocht. Gangbaar is de Nederlandse term voor niet biologisch of conventioneel. Maar een veld wordt met de hand bewerkt. Dat betekend dat elk plantje met de hand gepoot wordt. Wekelijks wordt dan onkruid verwijderd. Na 2 jaar kan er dan geoogst worden, gangbaar! Niet bruikbaar dus voor Skimmelberg thee.

De laatste 2 jaar valt er wat meer regen. Probleem is echter dat het dan zo hard regent dat de uitgedroogde bodem het niet kan verwerken. De bekkens en dammen zitten dan boordevol maar de grond is niet verzadigd. Na een paar dagen zon is alles weer kurkdroog en dan is een vonkje genoeg om de hele boel in brand te zetten. Ecologisch gezien is een bush fire ontzettend belangrijk en gezond voor alle flora. Voor een boer die afhankelijk is van zijn struiken is dit een regelrechte ramp. In de zomer van 2021 heeft de omgeving van Clanwilliam een aantal malen te maken gehad met bush fires die een groot deel van de Buchu vernietigde. De Buchu die het overleeft is onverkoopbaar door de rooksmaak.

Dan is er het internationale containervervoer. We kunnen goederen vervoer met luchtvracht of zeevracht. Zeevracht is het goedkoopst. Je stopt een container vol met thee, het schip heeft duizenden containers aan boord en stopt in diverse havens om container te lossen en te laden. Een zeer efficient systeem. Luchtvracht is sneller maar duurder. Dat prijsverschil mag ook want je hebt je goederen vaak al binnen een week. De kiloprijs in luchtvaart wordt vaak ook gesubsidieerd door de passagiers aan boord. Je snapt dus dat de kiloprijs enorm hoog werd toen er door Corona ineens geen passagiersvliegtuigen meer vlogen.

Zeevracht ging nog even door, maar containers kun je zien als een statiegeldflessen. Je stopt er iets in, de eindgebruiker haalt de inhoud eruit en brengt het dan terug, maar…….

…… als er geen goederen zijn die terug moeten dan blijft zo’n container staan, net als die lege flessen in de trapkast. Het gevolg is dat de containerbedrijven een tekort hebben aan containers. Die moeten besteld worden, betaald worden en verrekend worden met de eindgebruiker. Je snapt het, containervervoer werd ineens veel duurder. En alsof dat niet genoeg is werd de Rand ook nog sterker.

Al met al drie factoren die van invloed zijn op de prijs van Zuid Afrikaanse producten. Doordat Buchu zeldzamer is dan bijvoorbeeld Rooibos, drukt dit enorm op de prijs. Daarbij komt dat de Rooibos kiloprijs altijd onder druk staat en gedicteerd wordt door de grootste speler op de markt Rooibos Ltd. Toch zal niet alles direct met die 45% in prijs stijgen. We hebben een fantastische relatie met Skimmelberg en mogen betalen op de momenten dat het gunstig is voor ons (Rand technisch)

Zuid Afrika gaat de zomer in en wij helaas de winter, maar laten we hopen op een miezerige winter voor Zuid Afrika in 2022.

Geplaatst op Geef een reactie
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *