We claimen al jaren het Buchu-platform van Europa te zijn en dat gaan we ook niet verloochenen. Maar Buchu groeit zij aan zij met Rooibos. Zonder deze Rooibos waren de boeren niet in staat geweest om Buchu te cultiveren. Het heeft Skimmelberg meer dan 10 jaar gekost om de eerste gecultiveerde opbrengst van Buchu-zaadjes te realiseren. Van daaruit konden ze doorontwikkelen en inmiddels liggen er vele hectaren Buchu verspreid over de hellingen van de Skimmelberg. Dat hadden ze niet kunnen financieren zonder de Rooibosopbrengsten.
Terwijl we met dit artikel bezig waren kwam er een bijzonder bericht vanuit de Europese Unie. Rooibos krijgt dezelfde status als Champagne. Bijna iedereen weet wel dat Champagne alleen Champagne genoemd mag worden als de druiven in de Champagnestreek groeien, geoogst worden en de wijn in de champagnestreek geproduceerd wordt. Dit gaat nu ook gelden voor Rooibos. Het mag dus alleen Rooibos heten als het in een bepaald gebied groeit, geoogst en geproduceerd wordt. Dit gebied ligt in de Weskaap en een stukje van de Noordkaap. Specifieker: het Cedergebergte. Het Cedergebergte is een onherbergzaam stukje Zuid Afrika. Kurkdroog en zeer warm (35 – 45 graden) in de zomer en koud en nat in de winter. Het kan er zelfs sneeuwen. De Skimmelberg dankt haar naam aan de witje stukjes (schimmel) sneeuw die heel soms op de top liggen.
Net als Buchu, Sutherlandia en Sceletium valt Rooibos onder de nalatenschap van de KhoiSan en ze worden dan ook terecht ‘De Hoeders van Rooibos’ genoemd. Sinds november 2019 is er een officiële overeenkomst tussen de South African San Council en de Rooibosproducten. De council ontvangt 1,5% van de Rooibosopbrengst. Voor november 2019 was het op vrijwillige basis. Skimmelberg, Cape Kingdom en Sceletia behoorden al tot de groep bedrijven die hier vrijwillig aan meededen, herkenbaar aan het het logo op de verpakking. Dankzij de erkenning door de Europese Unie krijgen zij waar ze recht op hebben. Een stuk erkenning van hun kennis.