Terug aan de natuur – Een tweede kans

Wij houden van de zon en natuur hebben daarom heel bewust gekozen voor een huis op het zuiden. In de zomer neemt de tuin altijd een centrale rol in. Als het weer het toelaat doen we  het ontbijt, de lunch en het avondeten bij voorkeur buiten. Als je vanuit de woonkamer de tuin inloopt kom je twee dingen tegen die eigenlijk altijd vragen oproepen. Op de vensterbank staat een bewaarbakje met hierin losse theeblaadjes, Buchu, Rooibos en Honeybush. In de tuin zelf staat een plant met daarop natte theezakjes gedrapeerd.

Mensen die het zien willen uiteraard weten wat het is. Als ik ze dan uitleg dat we de thee drogen om het als losse thee weer te verkopen dan zijn de geschokte gezichten prachtig. De waarheid is gelukkig anders, maar voor sommigen nog moeilijker op te begrijpen.

Tijdens onze laatste vakantie heb ik een aantal boeken gelezen. Over een heb ik jullie al over vertelt. De Uroloog. Een andere was een boekje van een geheel andere categorie. The Grigua’s apprentice van Antoinette Pienaar. Antoinette is een Zuid Afrikaanse actrice die op een gegeven moment Oom Johannes tegenkomt. Oom Johannes is een Grigua, een Zuid Afrikaanse natuurgenezer. Het boek verteld over haar zoektocht en haar 7 jaren durende opleiding. Op een gegeven moment verteld Oom Johannes dat we alle kruiden van de natuur mogen lenen, maar dat het wel de bedoeling dat we het zoveel als mogelijk teruggeven. Dus alle kruiden die gebruikt worden om mensen te helpen en te genezen gaan na gebruik terug in de natuur. Wij vonden dat een mooie gedachte. Dus de zakjes thee in de plant liggen daar om aan de lucht te drogen. Als de thee grotendeels gedroogd is scheuren we de zakje open en legen die in het bewaarbakje op de vensterbank, tot het tijd is om ze uit te strooien in de tuin.

theeblaadjes natuur grigua bewaarbakjeIk heb er nog heel even aan gedacht om de theeblaadjes mee terug te nemen naar Zuid Afrika als ik er ben, maar ik verwacht dat de douane me niet begrijpend zal aankijken en na een dergelijk warrig verhaal zeker mijn koffer minutieus zal inspecteren. Ik denk dat Oom Johannes het ook goed vindt als ik het in een Arnhemse tuin uitstrooi.

Het boekje is zeker de moeite waard om eens te lezen en voor de prijs (EUR. 5,83) hoef je het zeker niet te laten. Zelf heb ik het via Amazon als een ebook (Kindle) aangeschaft, maar het is ook te koop bij BOL.com. Amazon heeft zowel de Afrikaanse als de Engelse versie beschikbaar. Bol.com alleen de Afrikaanse versie. Onderstaand de twee versies met een link naar Amazon

 

Geplaatst op 2 reacties

2 gedachten over “Terug aan de natuur – Een tweede kans

  1. Wat een mooie gedache. Er komt nog een Arnhems tuintje waar de kruiden worden teruggeven.

    1. Wat zal Arnhem straks lekker gaan ruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *