Mijn antwoord zal voor velen geen verrassing zijn. Uiteraard is dit Buchu bij een blaasontsteking. Maar laat ik het proberen te onderbouwen.
De vraag
Kun je nu beter Buchu of cranberry gebruiken bij een blaasontsteking.
Het antwoord
Cranberry is gezond. Het bevat veel vitamine C en ook nog zogenaamde proanthocyanidinen. Die zorgen er feitelijk voor dat de bacterie zich minder goed aan de blaaswand kan hechten. Overigens zit dit ook in kaneel (factoor 20) en cacaopoeder (factor 4). Verder dragen cranberry eraan bij dat het de pH-waarde van het lichaam lager maakt. Door de huidige manier van eten (veel suikers, koffie etc) verzuren wij ons lichaam. Cranberries helpen het lichaam om deze zuurgraad meer neutraal te maken.
Om de goede eigenschappen van cranberries volledig te kunnen benutten moet je echter heel veel cranberries eten. Iets wat de maag niet heel fijn vindt. De oplossing is dan ook cranberrysap, maar die is bijna altijd gezoet. De suiker in de sap ondermijnt het effect volledig. Ook blijkt hier vaak dat de concentratie van werkende stoffen niet hoog genoeg is. De concentratie proanthocyanidinen is 30 maal kleiner als in de vrucht zelf. Reden hiervoor is dat de active stoffen in de schil zitten. Wanneer je echter te veel sap drinkt vergroot je weer de kans op nierstenen. Het beste zijn dan ook de cranberry-pillen of capsules. Let dan wel op de hoeveelheid werkzame stoffen. Verder is het aan te bevelen om time released capsules te nemen, zodat de werkzame stoffen pas na de maag worden vrijgegeven.
Uit recent onderzoek door en de bijgewerkte review van Cochrane Library is echter gebleken dat de werkzame stoffen effectief zijn op een zeer klein aantal e. coli bacteria stammen. Dit onderzoek is gehouden onder een kleine 4500 personen. De conclusie is dat Cranberry tabletten kunnen helpen om een blaasontsteking te voorkomen in de periode waarin je daar gevoelig voor bent, maar dat het absoluut niet sterk genoeg is om een bestaande blaasontsteking te genezen. Mocht je interesse hebben om de review te lezen klik dan hier<
Buchu werkt op een totaal andere wijze. Enerzijds stimuleert Buchu de aanmaak van urine. De andere enorm belangrijke werking is dat het bacteriedodend is. De stof in Buchu die hiervoor verantwoordelijk is heet Diophenol. Diosphenol is de belangrijkste component in Buchu. Diosphenol is antiseptisch en een mild diureticum. Het stimuleert de nieren dus om meer urine aan te maken en, nog belangrijker, het is dood bacteriën. De tweede belangrijke stof is Quercetin. Dit een een zeer krachtige anti-oxidant en ontstekingsremmer. Ook helpt het ontstekingspijnen te verlichten. Rutin verbeterd de bloedcirculatie en heeft een positieve werking op de bloeddruk. Deze drie componenten samen met Diosmin, Hesperidin, Vitamine A, B en E zorgen voor de positieve eigenschappen van Buchu wanneer het gaat om het bestrijden van een blaasontsteking.
Wanneer je een blaasontsteking hebt, zorg dan dat je minimaal 4 kopjes Buchuthee per dag drinkt. Ben je van je blaasontsteking af, drinkt dan 1 kopje Buchuthee per dag. Liefst in de avond.
Heeft Buchu ook nadelen.
Behalve dat 5 op de honderd mensen het echt niet lekker vindt (die kunnen de Mint versie proberen) is er 1 nadeel. Het is beter om GEEN Buchu te gebruiken als je zwanger bent.
Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Goedemiddag,
Ik heb een vraag ivm terugkerende blaasontsteking. Je legt hier goed uit welke stoffen welke functie hebben. Ik heb echter een vraag betreffende de anti bacteriele werking van Buchu. Het dood bacterieen, hoe zit het dan met de goede bacterieen in de darmen (darmflora)
Alvast bedankt voor je antwoord
Annelies
Beste Annelies,
De Buchu dood alleen de e. coli bacterie. Enerzijds perfect omdat het alle goede darmbacteriën met rust laat. Anderzijds betekend dat ook dat het geen effect heeft op Streptokokken B. Deze kan ook een zeer hardnekkige blaasontsteking veroorzaken.
De e. coli komt voor in de dikke darm om het lichaam tegen andere schadelijke bacteriën te beschermen. Het komt dus niet voor in de dunne darm, behalve als je bijvoorbeeld besmet vlees hebt gegeten. In de dunne darm wordt vocht en voedingsstoffen opgenomen. De voor de dunne darm onverteerbare stoffen worden door de dikke darm aangepakt. De Diosphenol en de Diosmin zijn dan al door het bloed opgenomen op weg naar de nieren en en uiteindelijk de blaas.
Hans