Honden en een blaasontsteking

Als we naar de top 3 kijken van bacteriële blaasontstekingen, dan staat de vrouw op 1, snel gevolgd door de hond en dan komt de man. Katten kunnen ook een blaasontsteking krijgen, maar bijna nooit door een bacteriële infectie.

Net als bij mensen ontstaat een blaasontsteking bij honden door een bacterie. Een bacterie die in het lichaam of lijf thuis hoort, maar niet in de blaas.

Normaal gesproken worden een blaasontsteking bij honden voorkomen door de hormoonhuishouding van een hond. Zodra er echter een sterilisatie of castratie heeft plaatsgevonden is deze bescherming weg en is de kans op een blaasontsteking aanwezig. Net als bij de mens is de urinebuis van een teefje korter dan die van een reu. Teefjes hebben dus meer kans op een blaasontsteking dan een reu.

De symptomen van een blaasprobleem kunnen zijn: moeite met plassen, frequente pogingen doen om te plassen en weinig tot nauwelijks urine als het je hond misschien lukt om te plassen. Je hond kan een opgezwollen buik hebben en pijn hebben en in ernstige gevallen heeft je hond geen trek meer in eten of geeft over. Vaak ruikt de urine sterk. Zodra je een vermoeden hebt dat je hond een blaasontsteking heeft, consulteer dan een dierenarts. Zij kunnen bepalen wat de oorzaak is.

Vaak veroorzaakt een blaasontsteking blaasgruis en is het juist deze blaasgruis die de volgende blaasontsteking veroorzaakt. Als dus wordt aangegeven dat de blaasontsteking is veroorzaakt door blaasgruis, dan kun je er vanuit gaan dat de hond al een keer een blaasontsteking heeft gehad.

Buchu en huisdieren

Buchu kun je gebruiken om een blaasontsteking te voorkomen. Een kopje thee per dag zal uw hond of kat niet echt waarderen, maar een capsule verstopt in het voer of in een traktatie zal zeker werken. Wij adviseren dan de Joint Health van Buchulife. De Buchu olie pakt de ontstekingen aan en de zalmolie is uitstekend voor de gewrichten en verhult de buchu smaak met een vissige smaak mocht de capsule kapotgebeten worden. Buchulife brengt in Zuid-Afrika een diervoedingsproduct op de markt waar Buchu-olie in verwerkt is. De capsules in deze range zijn de Joint Health capsules, alleen zitten ze dan in een potje.

Ook de Buchulife First Aid Gel en DermActive cream zijn uitstekend bruikbaar bij uw huisdieren. Wij hebben Jock, een Rhodesian Ridgeback (op de foto in dit artikel). Jock is een vreemde eend in de bijt. Opgevoed in een Buchu huis is hij de ware ambassadeur. Zodra hij Buchu ruikt staat hij op en komt controleren of er iets voor hem bij is. Rhodesian Ridgebacks hebben naast een fantastisch karakter een gevoelige huid. Ze hebben een korte en dunne vacht, dus elk wondje of uitslag zie je dan ook direct. Buchu-gel hebben we dan ook veelvuldig gebruikt om kleine wondjes, allergie of ontstekingen te behandelen. Het werkt perfect. Wel een probleem. Jock vindt het heerlijk, dus we moeten hem een (half)uur in de gaten houden, anders likt hij alles eraf.

Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *