Retulp

Niet lang geleden kreeg ik een nieuwsbrief. Ik krijg er veel per week en ik geef toe ook ik lees ze niet allemaal, enkele uitgezonderd. Deze nieuwsbrief kwam van Biojournaal, een dagelijkse nieuwsbrief. Eentje die ik vaker niet lees dan wel, maar iets triggerde me om het wel te lezen en daar ben ik achteraf heel blij om. Een van de artikelen was een initiatief van enkele Nederlandse ondernemers.

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. We kopen flesjes water, omdat het zo gemakkelijk is, en drinken het in de auto of op kantoor. Soms vullen we nog een keer bij, maar vaak gaat het lege flesje de prullenbak in. Het eerste is het beste al kunnen eventuele bacteriën heerlijk woekeren. 🙁

Ik heb al eens over het water, of het tekort eraan in Zuid Afrika, en de plastic soep geschreven. Een project als Ocean Clean Up krijgt enorm veel steun maar ook heel veel kritiek van biologen en eerlijk gezegd toch geloof ik meer in de visie van de Plastic Bank. Begin bij de bron, zorg dat er minder plastic geproduceerd wordt en het gevolg zal zijn dat er ook minder plastic afval zal zijn. In Nederland worden er per dag 50.000 plastic flesjes weggegooid, gelukkig meestal in de vuilnisbak, maar ook hier verdwijnt er nog genoeg langs de kant van de snelweg of het fietspad. Wereldwijd wordt er elke minuut ongeveer een vuilniswagen vol met plastic in de zee gedumpt. Dit plastic is afkomstig van de mens via straten, sloten, rivieren en de zee. De mensen achter Retulp hebben dat heel goed begrepen en brengen dat met een leuk product en bijkomend initiatief tot uitdrukking.

Het principe van Retulp is simpel. Met het project Mission Indisposable 2020 willen ze 20 miljoen wegwerpproducten voorkomen met behulp van een herbruikbare drinkfles. Daarbij doneren ze, via Stichting Made Blue, 1000 maal de inhoud van de drinkfles aan schoon drinkwater. Het mes snijdt aan twee kanten. Er verdwijnt minder plastic in de natuur, vermindering van CO2 uitstoot doordat de waterflessen niet verplaatst hoeven te worden, per literfles een donatie van 1000 liter schoon drinkwater en het is beter voor je portomonnee. Uiteindeijk doet de waterfabrikant niet anders dan wij, de kraan opendraaien en het flesje vullen met leidingwater.

De flessen zijn er in verschillende maten en ontwerpen, voor elk wat wils. Gemakkelijk te vullen en handig mee te nemen.

De Retulp flessen zijn de koop via onder andere Bol.com (hier)

Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *