Wow, ik was plotseling vijf jaar terug in de tijd. Niet jonger, maar gewoon terug op de plek waar ik mijn eerste kop Skimmelberg Buchu dronk. Nu denken jullie misschien dat ik het mooie Cedergebergte ga beschrijven op een warme zomerdag. Helaas. Het was in Nurnberg op de BioFach 2020 in een TL-verlichte beurshal kort na een brandalarm.
Iets meer dan een jaar geleden (februari 2020) was ik in Nurnberg voor de BioFach. Ideaal om daar de nieuwste trends te zien en te proeven, maar bovenal zes dagen intensieve omgang met de mensen van Skimmelberg. Dit keer een nieuwe verpakking voor de bekende producten, maar ook een aantal nieuwe smaken. De heerlijke Rooibos Earl Grey en de pittige Rooibos met Gember. Maar er was ook iets ouds. Wild Harvest Buchu en Wild Harvest Rooibos.
Buchu wordt al sinds lange tijd gecultiveerd verbouwd. De zaadjes worden in een ‘nursery’ tot stekjes opgekweekt. Zodra ze sterk genoeg zijn worden ze in groepjes van drie in het wild geplaatst. Hier blijven ze ongeveer een half jaar tot ze sterk en groot genoeg zijn, daarna worden ze in het veld (blok) geplaatst. Het vreemde is dat als men de stekjes direct in het veld plaatst ze na ongeveer een half jaar afsterven.
Wild Harvest Buchu is anders. Ze groeit volledig in de bergen in een ruige, onbeschermde omgeving. Geen druppelirrigatie om de dorst te lessen, geen coniferen om ze te beschermen tegen de harde Zuidooster. Buchu zoals Buchu bedoeld is: puur en rauw. Vechtend tegen de elementen. Heerlijk!
Skimmelberg heeft ongeveer 90% van haar grond beschikbaar gesteld aan CapeNature. Hier groeit de wilde buchu. Het personeel is dusdanig opgeleid dat het slechts een derde van de planten snoeit, dit gaat nog echt met een sikkel, zodat er ook nog iets overblijft voor de volgende jaren.
Wild Harvest Buchu is een limited edition. Door de ruige omgeving, de hete droge zomers en koude (meestal) natte winters is het nooit zeker of er voldoende aanwas is om te oogsten. Met andere woorden; zolang de voorraad strekt.