Bio-logisch

In februari van dit jaar was ik op de BioFach in Nurnberg, Europa’s grootste beurs voor biologische voedingsmiddelen. Dan denk je gelijk “geitenwollensokken” types. Niets van waar dus. In al mijn wijsheid riep ik over de sociale media dat de biologische sector was overgenomen door de mannen in pak. Dat had ik beter niet kunnen doen. Hun wraak was zoet en ohhh wat waren ze snel!

Toen ik in 2015 startte met het importeren van Buchu, wist ik alles van elektronisch betalen, maar niets over importeren en de logistieke processen. Mijn Euro’s digitaal transporten naar Zuid Afrika was een klein kunstje, maar de Buchu naar Nederland krijgen dat was een heel ander verhaal.

De eerste lading ging nog met luchtvracht. Het was niet al te veel en ik wilde het snel hebben. Daarna volgde de zendingen per boot. Ondanks mijn gebrekkige kennis, ging dat eigenlijk redelijk probleemloos, waarbij ik veel steun kreeg van mijn shipping agent. Ik had inmiddels mijn eigen checklist. Eigenlijk ging het probleemloos tot afgelopen februari. Ehhh was toen ook niet de BioFach??

Krijg ik  een mail van mijn agent die aangaf dat de lading binnen was en of ik het biologische certificaat wilde mailen. Ik stuur niets vermoedend het certificaat van Skimmelberg naar de agent. Nee, nee hij bedoelde mijn certificaat. Dat was nou jammer, die had ik niet. Het gevolg was dat zij de goederen dan niet mochten aanbieden aan de douane en het in de loods moesten vasthouden tot ik een certificaat opleverde.

Na een gesprek met de SKAL, de certificerende organisatie in Nederland, werd het mij al snel duidelijk dat de certificering wel een maandje of twee ging duren. Ik kreeg een nieuwe checklist, die ik stap voor stap mocht afwerken. Het ene bedrijfsproces na het andere bedrijfsproces mocht ik gaan vastleggen. Een procedure voor ingangscontrole, massametingen, een klachtenprocedure, een plattegrond voor van het magazijn. scheiden van gangbare (zo heten niet biologische artikelen) en biologisch producten en ga maar door. Het werd zowaar een echt bedrijf.

Op 26 april was het zover, de inspecteur van SKAL Bio controle zou langskomen voor een (minimaal) 2 uur durende inspectie. Na iets meer dan 2 uur, gaf hij te kennen tevreden te zijn. Opgelucht en blij heb ik thuis een fles Vonkel (de Zuid Afrikaanse versie van Champagne) opengetrokken en die heerlijk met mijn vrouw opgedronken.

Donderdag 3 mei, kwam het originele certificaat per mail binnen. Ik kon nu een account aanmaken in het Europese portal (Traces) en een verzoek indienen om mijn thee vrij te geven.

De webshop is een beetje aangepast. Er is in het menu een knop Biologisch toegevoegd, voor het geval je alleen maar biologische thee wilt hebben. Bij elk biologisch product zul je ook het onderstaande plaatje zien. Dan weet je dat je ook zeker dat het biologisch is.

Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wij sturen u, maximaal 1 maal per maand, een email nieuwsbrief met hierin informatie over (nieuwe) producten of toepassingen. U kunt zich te allen tijde weer, zonder opgaaf van reden, weer uitschrijven.
We houden uw gegevens prive en delen dat alleen met partijen die uw gegevens nodig hebben om onze service mogelijk te maken. Bekijk onze pagina Privacy Policy voor meer informatie.
Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *